Kijk eerst even op de stookwijzer voordat u een vuurtje maakt.
10 juli 2025, 09:00

Tips voor de barbecue

Barbecueën veroorzaakt altijd uitstoot van schadelijke stoffen in de lucht. Een elektrische barbecue of gasbarbecue geeft minder rookoverlast voor de omgeving.

Maar in alle barbecuesoorten ontstaat giftige rook doordat vlees- en vetsappen verbranden in de vlammen. Dat kunt u voorkomen door een barbecue te gebruiken met een vetopvangplaatje.

Tips tegen overlast

Met een paar maatregelen kunt u de overlast zoveel mogelijk proberen te beperken:

  • Tip 1: maak geen vuur als het mistig of windstil is; de rook blijft dan hangen. Raadpleeg de stookwijzer voordat u een vuurtje gaat maken.
  • Tip 2: waarschuw uw buren als u hout gaat stoken in de tuin, zodat zij ramen en deuren kunnen sluiten.
  • Tip 3: stook alleen onbehandeld (‘schoon’) hout zonder verf, beits lijm of impregneermiddel.
  • Tip 4: gebruik alleen droog hout.
  • Tip 5: verbrand het hout op hoge temperatuur en stapel het losjes, zodat er veel zuurstof bij kan. Zo kan het hout volledig verbranden, dat is het milieuvriendelijkst.
  • Tip 6: Houd altijd een emmer water of zand in de buurt, zeker in een droge periode.

Kijk voor meer informatie op de pagina Houtstook.

Bekijk ook